22 septembrie 2012

O bucata de papirus se refera la sotia lui Isus











Un istoric al crestinismului timpuriu de la Harvard Divinity School a identificat un fragment de papirus care a fost scris in limba copta, in secolul al IV-lea si care contine o fraza care nu a mai fost intalnita in nicio bucata din Scriptura : ,,Isus le-a zis 'Sotia mea...'.Fragmentul de papirus este mai mic decat o carte de vizita, cu opt linii pe o parte, in cerneala neagra lizibile sub o lupa. Chiar sub linia in care vorbeste despre sotia lui Isus, papirusul include o clauza de doua ori provocatoare care se presupune ca spune ,,ea va fi in masura sa fie ucenicul meu''. 



Constatarea a fost facuta public la Roma, marti, la Congresul International de Studii Copte de Karen L. King, un istoric care a publicat mai multe carti despre descoperirile noii Evanghelii. Provenienta fragmentului de papirus este un mister, iar proprietarul sau a cerut sa ramana anonim. Pana marti, dr. King a aratat fragmentul doar unui cerc restrans de experti in papirologie si lingvistica coptica, care a cocluzionat ca cel mai probabil nu este un fals. Chiar daca mai multe intrebari raman nerezolvate, descoperirea ar putea reaprinde dezbaterea asupra faptului daca Isus a fost casatorit, daca Maria Magdalena era sotia lui si daca a avut o femeie discipol. Aceste dezbateri dateaza inca din primele secole ale crestinismului, spun cercetatorii. 
Discutia este deosebit de animata in Biserica Romano-Catolica, unde, in ciuda cererilor de schimbare, Vaticanul a reiterat invatatura ca preotia nu poate fi deschisa pentru femei si pentru barbati casatoriti, din cauza modelului stabilit de Isus. Acest fragment sugereaza ca in traditia unor crestini timpurii Isus a fost casatorit.








Mai multe informatii pe sott.net.

Sursa : disclose.tv